GELENEKSEL TÜRK OKÇULUĞU 18 YAŞ VE ALTI GENÇLER TÜRKİYE ŞAMPİYONASI ADANA'DA

 

KAYIT BAŞLANGIÇ TARİHİ          :         01 NİSAN 2019 PAZARTESİ

KAYIT BİTİŞ TARİHİ                      :         30 HAZİRAN 2019 PAZAR

 

KAYIT İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKTEN GİRİŞ YAPILABİLİR

 

https://docs.google.com/forms/d/1C0X8ZAVM8i8Mea8o_4sdQLPUJNgomueguaLmRdo-Uig/edit?ts=5cf52d9f

 

Geleneksel Türk Okçuluğu 18 Yaş Altı Gençler Türkiye Şampiyonası Türkiye'de ilk defa Pozantı Adana'da yapılacaktır. Etkinliğimizi, Adana'nın ilk kulübü olan Adana Geleneksel ve Atlı Okçuluk Spor Kulübü olarak Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Pozantı Kaymakamlığı, Adana Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Pozantı Belediyesi, Pozantı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Adana İl Temsilciliği, Okçular Vakfı, TÜGVA Adana, Kabac Hatun Geleneksel Okçuluk Derneği ve Dokuz Tuğ Geleneksel Okçuluk Derneği ile ortaklaşa düzenleyeceğiz.

Etkinliği 15 Temmuz Gecesi, öncesinde ve sonrasında vatan müdafasında şehadete yürüyen tüm şehit ve yaralanan gazilerimizin maneviyatına armağan ediyoruz.

İrtibat ve detaylı bilgi için 0532 012 07 09 nolu telefondan bize ulaşabilir, whatsapp ve mail yoluyla bilgi alabilirsiniz.

Müsabaka kuralları aşağıdaki gibi olacaktır.

 


I. GELENEKSEL TÜRK OKÇULUĞU 

18 YAŞ VE ALTI GENÇLER TÜRKİYE ŞAMPİYONASI

UYULMASI GEREKEN KURALLAR LİSTESİ

 

 

Değerli Geleneksel Türk Okçuluğu Ailesi,

Aşağıda metin halinde derlenen kurallar etkinliğimizdeki kalite ve ahengi olumlu yönde etkilemesi maksadıyla hazırlanmıştır. Ve ancak ve ancak sizlerin desteği ile başarıya ulaşabilir.

 

Söz konusu kurallar etkinlik süresince uyulması zorunlu hususlardan oluşmaktadır.

 

  1. Ekiplerde oluşabilecek her türlü olumsuz durumdan ilgili ekibin çalıştırıcısı asli olarak sorumludur.
  2. Etkinlik alanında ve konaklanan mekânlarda sigara, tütün ve türevi maddenin kullanılmamasına, alan dışında da sporculardan uzakta kullanılmasına, gizlice içilmesine hassasiyet ile dikkat edilmelidir.
  3. Etkinlik alanı içinde tabiat varlıkları olduğu için alan temizliğine hassasiyet ile dikkat edilmeli, alan dışında ateş vb yakılmamalı, yakılan ateşler söndürülmeli, çevrede çöp vb madde bırakılmamalıdır. Mümkünse çöp poşetleri ile gelinmesi rica olunur.
  4. Etkinlik süresince kural ve kaidelere uymayanlar görevlilerce uyarılacak, ikazlara uyulmaması durumunda ise söz konusu ekip diskalifiye edilecektir.

 

I. GELENEKSEL TÜRK OKÇULUĞU 

18 YAŞ VE ALTI GENÇLER TÜRKİYE ŞAMPİYONASI

MÜSABAKA KOŞUL VE KURALLARI  LİSTESİ

 

  1. Düzenlenecek olan etkinliğin birincil amacı “Geleneksel Türk Okçuluğunu” araştırarak geliştirecek ve gelecek nesillere aktarmada anahtar görev üstlenecek olan gençleri ata sporuna özendirmek ve teşvik etmek.
  2. Müsabakaya bireysel ve takım halinde katılım yapılabilir.
  3. Yarışmada geleneksel kıyafet zorunludur. - Kot pantolon, spor ayakkabı vb. şekilde kıyafetler yasaktır. Yarışmaya alınmayacaktır. Şalvar ve hakim yaka gömlek (köylü temalı) kabul edilecektir.
  4. Kullanılacak yayların geleneksel tip olması gerekmektedir.
  5. Ahşap oklar kullanılacaktır.
  6. Pencereli yay, karbon/alüminyum ok ve plastik tüy kullanımı yasaktır.
  7. Başparmak atışı dışındaki atışlar kabul edilmeyecektir.
  8. Yarışmacıların okların üstüne isim yazması gerekmektedir.
  9. Yarışma alanında sigara içilmesi kesinlikle yasaktır.
  10. Bireysel katılan sporcular müsabaka anında başka bir ekibe sporcu olarak aktarılamaz.
  11. Takım halinde yarışacak ekipler üç (3) asil zorunlu, bir (1) yedek isteğe bağlı ve bir (1) çalıştırıcı olmak üzere 5 kişiden oluşacaktır.
  12. Sporcular bireysel bazda KARMA MİNİKLER (14 Temmuz 2007 ve sonrası doğımlu olanlar), YILDIZ BAYANLAR (14 Temmuz 2004 ve 13 Temmuz 2007 tarihleri arasında doğanlar - ilgili tarihler dahil), YILDIZ BAYLAR (14 Temmuz 2004 ve 13 Temmuz 2007 tarihleri arasında doğanlar - ilgili tarihler dahil), GENÇ BAYANLAR (14 Temmuz 2001 ve 13 Temmuz 2004 tarihleri arasında doğanlar - ilgili tarihler dahil), GENÇ BAYLAR (14 Temmuz 2001 ve 13 Temmuz 2004 tarihleri arasında doğanlar - ilgili tarihler dahil), GENÇLER LİMİTLİ MENZİL (14 Temmuz 2001 ve 13 Temmuz 2004 tarihleri arasında doğanlar - ilgili tarihler dahil) ve TAKIMLAR (takımlar karma şeklinde olup, kız ve erkek sporcular aynı ekipte yaş sınırı olmaksızın yarışabilecektir) olmak üzere YEDİ (7) farklı kategoride olacaktır.
  13. Müsabakalarda vur-geç ve sabit puta şeklinde iki farklı etap olacaktır. Bu etaplar KARMA MİNİKLER için 10-18-25 mt vur-geç ve 20 mt sabit puta, YILDIZ BAYLAR VE BAYANLAR için 20-30-40 mt vur-geç ve 35 mt sabit puta, GENÇ BAYLAR VE BAYANLAR için 25-35-45 mt vur-geç ve 40 mt sabit puta şeklinde olacaktır.
  14. Bireysel yarışmalar vur-geç puta etabında 9 ok ve 2 set, sabit puta ise 9 ok ve 2 setten oluşacaktır.
  15. Puanlama; cemş-i puta ve gırtlak 3, orta göbek 2 ve putada kalan diğer kısımlar 1 puan şeklinde olup, vur-geçte hedefe isabet eden her ok yukarıda belirtilen şartlar ile puan olarak genel toplama katılacaktır.
  16. Toplam puan; her iki kategoride dört sette atılan sayılar toplanarak hesaplanacaktır.
  17. Takımlar bazında yarışacak ekipler; takım adına yarışan sporcuların puanlarının toplanması sonucunda toplam puanı en yüksek olan ilk 10 takımın 30 metre sabit putaya her sporcuda 9 ok olacak şekilde 1 set atış yapması usulü ile olacaktır. Puanlama madde 15’te anlatılan şekilde olacaktır.
  18. İtirazlar puta hakemi ve başhakem tarafından değerlendirilecektir.
  19. Müsabaka için katılımcı kontenjanı en fazla 400 kişidir. Takım yarışmasında her kulüp en fazla bir takım ile yarışabilecektir. Kayıt kabulü başvuru sırasına göre ön kayıt sonrasında kulüplere kontenjan bildirilecek ve kabul edilen sporcular müsabakadan 15 gün önce ilan edilecektir.
  20. Etkinlikler 13 Temmuz 2019 cumartesi günü başlayacak olup arzu eden ekipler 11-12 Temmuz 2019 tarihlerinde gelip kamp kurabilirler. Sporcu ve çalıştırıcılarının yemekleri organizasyon komitesi tarafından karşılanacaktır. Ekipler konaklama için belirtilen “Belemedik Doğa ve Kamp Alanında” kendi tedarik edecekleri çadırlarda kalacaklardır. Çadır tedariğinde zorlanacak misafirlerimizin kayıt sırasında bilgi vermeleri önemle rica olunur. Olasılıklar çerçevesinde yardımcı olunmaya çalışılacaktır.
  21. Sentetik-Lamine Yay Limitli çekiş kuvveti 50 lb
    1. Bay bayan kategorilerinde yapılır.
    2. Bu kategoride yay çekiş kuvveti en fazla 50 lb (+ 0,5lb ) olabilir.
    3. Bu kategoride kullanılacak yayların ölçümleri her müsabığın atış yapacağı ok boyu ile kabza gerisinden ölçülür. Ölçümü yapılan yay ve oklara kontrol edildiğine dair işaret koyulur.
    4. Teknik heyetin uygun görmediği malzeme donanımı kullanılamaz.
    5. Atışlarda her müsabık 3 ok atar.
    6. Sahaya saplanmamış oklar ölçüme dahil edilmez.
    7. Ancak zeminde sert bir yüzeye temas edip saplanmadığı tespit edilen oklar ölçüme dahil edilir.
    8. Ok zemine saplandıktan sonra kırılmış ise okun ayak kısmının bulunduğu yer ölçülür.
    9. Kaydedilen en uzak mesafeye göre derecelendirme yapılır.
    10. Sahanın salkı genişliği yarışma öncesi şartnamede belirtilir.
    11. Atışlar esnasında kendine veya çevreye zarar verecek şekilde tehlikeli atış yapan müsabıklar hakemler tarafından yarışmadan men edilir.
    12. Atış esnasında ok atış çizgisinden itibaren 5 metrelik alana düşer ise ok tekrar atılabilir.
    13. 1 yay ile birden fazla sporcu yarışamaz.

 

MATERYALLER

 

1. YAY

a) Mürekkep Yay (ORGANİK)

Yapımında ağaç,boynuz,hayvansal sinir ve hayvansal tutkal kullanılan Geleneksel Türk-Osmanlı yayı formunda yaylar kullanılabilir. Pencereli, yani kabza yâda gövde kısmı şekillendirilmiş; ok yatağı veya ok yatağı gibi kullanılabilecek kabza tasarımı olan yayların kullanımı yasaktır. Kabza genişliği (tir geçimi ) 15 mm’den daha dar olamaz.

b) Lamine Sentetik Yay

Yapımında ağaç,karbon,karbon fiber, camelyaf v.s.malzemeler ile reçine bazlı yapıştırıcılar kullanıllarak üretilmiş Geleneksel Türk-Osmanlı yayı formunda yaylar kullanılabilir. Pencereli, yani kabza yâda gövde kısmı şekillendirilmiş; ok yatağı veya ok yatağı gibi kullanılabilecek kabza tasarımı olan yayların kullanımı yasaktır. Metal muhteviyatlı ve sökülüp

2. KİRİŞ

Kiriş farklı renklerde amaca uygun olacak belirli bir malzemeden yapılmış olabilir. Baş parmağın yerleştirilebileceği üzerine dügül (gez noktası) sarılabilecek ve gezin üzerine geçirilebileceği meydanlık sargı yer alabilir. Meydanlık üzerinde okun gezleneceği yeri belirlemek için 1’den fazla dügül olamaz. Kirişin iki ucunda yaya takmak için halka şeklinde ilmikler bulunabilir. Kirişin üzerindeki meydanlık sargı tam çekiş aşamasında müsabıkın görüş alanına çıkmamalıdır. Kiriş hiçbir şekilde müsabıkın nişan almasına yardım edecek işaretlere sahip olmamalıdır.

3. OK

Müsabakalarda sadece ahşap veya bambu ok serbest olup ok uçları iğneli veya dıştan geçmeli temren olabilir. Temrenler mermi (füze), omuzlu ya da biz şeklinde, pirinç veya demirden mamul olabilir. Savaş/av amaçlı yapılmış yaprak temrenli veya 3-4 kenarlı zırh delici uçlar ile kama şeklinde 2 veya 3 kenarlı temrene sahip oklar kullanılamaz.

Okların yelekleri doğal kuş tüylerinden veya kâğıttan olabilir; ancak boy, renk ve ok gövdesinde yapıştırılma bağlanma şekilleri müsabıkların seçimine bırakılmıştır. Plastik yelekli oklar, alüminyum, karbon ve fiberglas gibi malzemeden yapılmış oklar kullanılamaz.

Okların gezleri adi gez (ok gövdesine açılmış kertik) olabileceği gibi başka organik malzemeden(ağaç,boynuz, kemik) yapılmış başpâre gezler ve bakkam gezler de serbesttir. Plastik gez kullanılamaz.

Okların gövdeleri yelek kısmının ön tarafı desen amaçlı 10 cm yi geçmeyecek şekilde boyanabilir. Bunun dışında kalan alan GEZ de dahil hiçbir şekilde boyalı olamaz.

Her müsabık ok gövdelerine (yeleklerin hemen ön kısmına) ismini ve soyadını yazmak zorundadır.

 

ÖDÜLLER

Müsabakada birincilere verilecek ödüller aşağıdaki gibidir.

 

  • KARMA MİNİKLER KATEGORİSİ
    • Birinci                         Kitap, yay, 12 adet ok, madalya ve takımı için kupa
    • İkinci                           Kitap, yay çantası, 6 adet ok, madalya ve takımı için kupa
    • Üçüncü                       Kitap, tirkeş, 6 adet ok, madalya ve takımı için kupa

 

  • YILDIZ BAYANLAR KATEGORİSİ
    • Birinci                         Kitap, yay, 12 adet ok, madalya ve takımı için kupa
    • İkinci                           Kitap, yay çantası, 6 adet ok, madalya ve takımı için kupa
    • Üçüncü                       Kitap, tirkeş, 6 adet ok, madalya ve takımı için kupa

 

  • YILDIZ BAYLAR KATEGORİSİ
    • Birinci                         Kitap, yay, 12 adet ok, madalya ve takımı için kupa
    • İkinci                           Kitap, yay çantası, 6 adet ok, madalya ve takımı için kupa
    • Üçüncü                       Kitap, tirkeş, 6 adet ok, madalya ve takımı için kupa

 

  • GENÇ BAYANLAR KATEGORİSİ
    • Birinci                         Kitap, yay, 12 adet ok, madalya ve takımı için kupa
    • İkinci                           Kitap, yay çantası, 6 adet ok, madalya ve takımı için kupa
    • Üçüncü                       Kitap, tirkeş, 6 adet ok, madalya ve takımı için kupa

 

  • GENÇ BAYLAR KATEGORİSİ
    • Birinci                         Kitap, yay, 12 adet ok, madalya ve takımı için kupa
    • İkinci                           Kitap, yay çantası, 6 adet ok, madalya ve takımı için kupa
    • Üçüncü                       Kitap, tirkeş, 6 adet ok, madalya ve takımı için kupa

 

  • GENÇLER LİMİTLİ YAY MENZİL KATEGORİSİ
    • Birinci                         Kitap, yay, bir adet menzil oku, madalya ve takımı için kupa
    • İkinci                           Kitap, yay çantası, bir adet menzil oku, madalya ve takımı için kupa
    • Üçüncü                       Kitap, tirkeş, bir adet menzil oku, madalya ve takımı için kupa

 

  • TAKIMLAR KATEGORİSİ
    • Birinci                         Kitap, 12 adet ok, madalya ve takımı için kupa
    • İkinci                           Kitap, 6 adet ok, madalya ve takımı için kupa
    • Üçüncü                       Kitap, 6 adet ok, madalya ve takımı için kupa

 

ÖDÜL SPONSORLARIMIZ;

 

Serdar ARSLAN - Kemanger (2 adet Alp Yayı)

Adana Geleneksel ve Atlı Okçuluk Spor Kulübü (2 adet Alp Yayı)

Kabac Hatun Geleneksel Okçuluk Derneği (2 adet Alp Yayı)

Bekir BÜYÜKSINDIR - Tirzen (Tüm birincilere 1'er düzine ok)

Halis ARDIÇ - Tirzen (Bir düzine ok)

Şaban ÜNÜR - Tirzen (Bir düzine ok)

 

Ottoman Tirzen Mehmet YAZGAN - Menzil Derecelerine Birer Adet Menzil Oku